Nevidljivi invaliditet

KAMPANJA NEVIDLJIVI INVALIDITET

 

Nevidljivi invaliditet se odnosi na bolesti i stanja koja nisu vidljiva golim okom, ali mogu značajno utjecati na život osobe. Ovaj oblik invaliditeta može biti fizički, mentalni ili emocionalni. Osobe koje žive s nevidljivim invaliditetom često se suočavaju s predrasudama i nerazumijevanjem okoline.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), oko 15% svjetske populacije ima neki oblik invaliditeta, od čega se procjenjuje da oko 70% invaliditeta spada u kategoriju “nevidljivih”. Međutim, broj ljudi s nevidljivim invaliditetom može biti teško procijeniti jer mnoge osobe s nevidljivim invaliditetom ne prijavljuju svoje stanje i često ga drže skrivenim.

Edukacija zaposlenika je jedan od ključnih koraka koje poslodavci mogu poduzeti i time olakšati rad osobama s nevidljivim invaliditetom.
Poslodavci mogu provoditi edukaciju svojih zaposlenika o različitim nevidljivim invaliditetima, kako prepoznati njihove simptome i kako pružiti podršku osobama koje s njima žive.

Jedan od najčešćih oblika nevidljivog invaliditeta je kronični umor. Osobe koje žive s kroničnim umorom često se bore s umorom koji ne prolazi nakon odmora ili sna. Ovo stanje može značajno utjecati na njihovu svakodnevnicu i otežati obavljanje uobičajenih aktivnosti.

Fibromialgija je još jedan oblik nevidljivog invaliditeta. Ovo stanje karakterizira bol u mišićima i vezivnom tkivu, umor i poteškoće sa spavanjem. Osobe koje žive s fibromialgijom često se suočavaju s predrasudama i nerazumijevanjem, jer njihovi simptomi nisu vidljivi.

Drugi primjeri nevidljivog invaliditeta uključuju multiplu sklerozukronični bol, depresiju i druge poremećaje raspoloženja, anksioznost i druge poremećaje tjeskobe, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), autizamADHD (poremećaj hiperaktivnosti s deficitom pažnje), epilepsijuendometriozu i sindrom iritabilnog crijeva (IBS).

Iako su ova stanja nevidljiva, ona su stvarna i utječu na život osobe. Osobe koje žive s nevidljivim invaliditetom često se suočavaju s predrasudama, nerazumijevanjem i nedostatkom podrške. Stoga je važno da se podigne svijest o nevidljivom invaliditetu i da se pruži podrška osobama koje s njim žive.

Cilj naše kampanje na društvenim mrežama je bio upravo to – podignuti svijest i jer osoba zaslužuje razumijevanje i podršku u borbi sa svojim stanjem.

Važno je educirati se o nevidljivom invaliditetu i pružiti podršku osobama koje s njim žive.
Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.
Skip to content