Kvote za zapošljavanje

kvotno zapošljavanje


Vodič “Obveza kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i mogućnosti zamjenskog ispunjenja kvota” je na “I ja sam tu!” konferenciji u Rovinju predstavila predsjednica HGK Županijske komore Pula, gđa. Jasna Jaklin Majetić.  U svojem izlaganju je istaknula:

Potrebno je kontinuirano raditi na jačanju prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom na tržištu rada. Prilike za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada su izrazito velike, a takvi zaposlenici mogu dati vrlo kvalitetan doprinos te svojom motivacijom za rad utjecati na pozitivnu radnu atmosferu cjelokupnog kolektiva.

HGK – ŽK Pula kroz svoje aktivnosti bilježi pozitivna iskustva u informiranju poslodavaca o zapošljavanju osoba s invaliditetom, te u konačnici u osvješćivanju poduzetnika o svim mogućnostima, uključujući i  financijske koji im stoje na raspolaganju. Dosadašnja iskustva u radu s poduzetnicima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom pokazala su, kako je poslodavcima potrebna sustavna i kontinuirana podrška u  planiranju i provedbi prilagodbe radnog mjesta te podrška prilikom uključivanja osoba s invaliditetom u radno okruženje. Sve veći broj poslodavaca prepoznaje priliku u ostvarivanju prava na tzv. zamjensku  kvotu. Naime, poslodavcima se kroz nabavu roba i usluga od zaštitnih i integrativnih radionica, te udruga, zadruga i trgovačkih društava u kojima više od polovine zaposlenih čine osobe s invaliditetom priznaje  ispunjenje zakonske obaveze. Kvotnu obavezu zamjenskim putem poslodavci mogu ostvariti i stipendiranjem osoba s invaliditetom, primanjem na praksu rehabilitanata, učenika s teškoćama u razvoju ili  studenata s invaliditetom.

 

 

Na poveznici možete preuzeti vodič u PDF formatu: Brošura – kvotno zapošljavanje

Vodič je namijenjen gospodarstvenicima – poslodavcima, kako bi im se približile mogućnosti zamjenoskog ispunjenja kvota, u cilju jačanja prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom na tržištu rada.

Zahvaljujemo Vam što ste dio promjene koju želimo svjedočiti u svakodnevici.

Postavke privatnosti
Kada posjetite našu web stranicu, ona može pohraniti informacije putem vašeg preglednika iz određenih usluga, obično u obliku kolačića. Ovdje možete promijeniti svoje postavke privatnosti. Imajte na umu da blokiranje nekih vrsta kolačića može utjecati na vaše iskustvo na našoj web stranici i uslugama koje nudimo.
Skip to content